Meer maatwerk mogelijk bij hypotheek senioren

Geconstateerd is dat hypotheekverstrekkers de bestaande wettelijke mogelijkheden om maatwerk toe te passen bij de hypotheekverstrekking onvoldoende benutten. Diverse groepen hebben daardoor moeite om een hypotheek te krijgen, terwijl dat in hun situatie in principe wel verantwoord zou zijn. De Tweede Kamer heeft hier het afgelopen jaar herhaaldelijk aandacht voor gevraagd, wat heeft geleid tot de oprichting van het Platform Maatwerk.

Het platform heeft tot doel mogelijke belemmeringen bij de toepassing van maatwerk in kaart te brengen en in gesprek te gaan met betrokken partijen over mogelijke oplossingsrichtingen. Gebleken is dat digitalisering en standaardisatie een belemmering kunnen vormen voor het toepassen van maatwerk, maar ook een hoger risicoprofiel en onduidelijkheid over de mogelijkheden die de regelgeving biedt. De geconstateerde knelpunten blijken in de praktijk vooral een belemmering te vormen voor senioren en starters, daarnaast ondervinden ook oversluiters in sommige gevallen problemen.

Naar aanleiding van de gesprekken heeft de AFM een verduidelijking gepubliceerd over de wijze waarop de werkelijke lasten (i.p.v. de lasten op basis van 100% annuïtair aflossen) kunnen worden meegenomen bij individueel maatwerk voor senioren. De AFM heeft ook verduidelijkt waar kredietverstrekkers op moeten letten bij het toepassen van maatwerk in situaties waarbij verhuisd wordt naar een goedkopere woning.

Omdat het pensioeninkomen lager ligt dat het inkomen waarop de bestaande hypotheek is gebaseerd, kunnen senioren nu vaak geen hypotheek krijgen, ook niet als deze in de praktijk lagere lasten oplevert. Tot slot heeft de minister aangekondigd de bestaande regelgeving zo aan te passen dat niet langer gerekend hoeft te worden met een toetsrente van 5% wanneer de hypotheek binnen de rentevaste periode volledig wordt afgelost.

Voor starters en oversluiters zijn tot nu toe minder oplossingen gevonden voor het bieden van meer maatwerk. Voor uitzendkrachten kan een perspectiefverklaring mogelijk uitkomst bieden om een hypotheek te krijgen. Verder hebben hypotheekverstrekkers aangegeven dat verwachte inkomensstijgingen kunnen worden meegenomen als die aantoonbaar binnen 6 maanden ingaan.

Bron: NVM.nl

Contact

M 06-10318487

E info@nicolethoorn.nl

Stationsweg 5D
8091 AA Wezep

KvK: 08090512
BTW: 809153981B02

Handigediensten

Verkoopmakelaar afnemen wat je nodig hebt!

Wanneer je de verkoop van je woning helemaal uit handen wilt geven bieden we je een full-servicepakket. Je hoeft nergens naar om te kijken. Maar wanneer je zelf ook mee wilt helpen kiezen we graag samen met jou het beste pakket uit, waarbij je zelf kiest welke (deel)diensten je afneemt. Zo maken we samen een verkooppakket op maat.

pakketten bekijken

Gratis waardebepaling aanvragen

Ben je van van plan om je huis te koop te zetten? Ik kom graag bij je langs om kennis te maken en voer geheel vrijblijvend een waardebepaling uit. Een waarde bepaling is geen volledig taxatie rapport, maar wel erg waardevol. Het geeft je inzicht in de marktwaarde en de eventuele verkoopstrategie. Ontdek de mogelijkheden.

Gratis waardebepaling

Voordelige taxaties in en rondom Zwolle

Als een door het Nederlands Register van Taxateurs geregistreerd taxateur is Nicolet Hoorn bevoegd alle voorkomende woning-taxaties in een straal van 20 kilometer rond Wezep uit te voeren, ook om voor Nationale Hypotheek Garantie in aanmerking te komen. Bent u op zoek naar een makelaar in Wezep? Dan bent u hier aan het juiste adres.

lees meer over taxaties

Aankoopmakelaar in Wezep en omgeving

Ook bij het kopen van een woning mag je meer verwachten. Want alleen laten zien wat er in en rond een woning is, is wat ons als NVM aankoopmakelaar betreft niet voldoende. Laten zien wat er allemaal kan, daar gaat het om! Jij bent immers op zoek naar je nieuwe ‘thuis’.

Afspraak maken